Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Turniej o Patelnię Starosty Nyskiego. Pokazały, jak przyrządzić niebo w gębie

Fabian Miszkiel
Do zawodów w nyskim Rolniku stanęło 8 kół gospodyń wiejskich z powiatu nyskiego.

Patelnie poszły w ruch na całego, a koła gospodyń wiejskich z powiatu nyskiego uwijały się jak w ukropie, rywalizując w II Turnieju o Patelnię Starosty Nyskiego. W ubiegły piątek, 2 grudnia zadaniem ośmiu trzyosobowych zespołów było przygotowanie dania na bazie ryby. Kucharki na warsztat wzięły szczupaki, sandacze, tuńczyki, makrele, dorsze oraz jakie tam komu przyszło do głowy inne wodne stwory i przygotowały je na najróżniejsze sposoby.

Były zapiekanki rybne z serem i grzybami, ryby duszone w cebuli, z przysmażoną na maśle marchewką i cytrusami, czy ryby w panierce albo w sałatce.

Dla każdego niebo w gębie. Były przepisy z nowoczesnych książek kucharskich, ale i te tradycyjne, przekazywane rodzinnie z pokolenia na pokolenie. I to właśnie sporządzone według tradycyjnych receptur rybne przysmaki przyprawiły jury o zachwyt i zdobyły serca degustatorów.

- Komisja postawiła dzisiaj na prostotę - tłumaczył organizator turnieju, starosta Czesław Biłobran. - Szczupak w cebulce, to potrawa mojej mamy - mówił starosta o potrawie, która zdobyła 1. miejsce i główną nagrodę.

Za szczupaka mistrzynie patelni z Koła Gospodyń Wiejskich w Jasienicy Dolnej dostały też 2000 zł. Za nimi na podium uplasowały się gospodynie z Wójcic i Giełczyc. Pozostałe zespoły, czyli reprezentantki kół z Reńskiej Wsi, Gryżowa, Domaszkowic, Wilamowic Nyskich i Kamienicy otrzymały pamiątkowe dyplomy. Gospodynie podkreślają jednak, że nie nagrody są tu najważniejsze, a wspólnie spędzony czas.

- Kontakt z ludźmi i wymiana doświadczeń oraz pomysłów później procentuje - mówi Barbara Gierak z KGW w Jasienicy Dolnej.

Swoimi kulinarnymi sprawnościami popisywał się też starosta Czesław Biłobran. Przygotował m.in. sandacza po otmuchowsku.

Gospodynie z Reńskiej Wsi przygotowały sałatkę z tuńczyka z ryżem i makrelą oraz dorsza w sosie chrzanowym.
Zapiekanka z rybą polana grzybową pierzynką z roztopionym serem to specjalność kucharek z Kamienicy.

Zobacz też: Koła gospodyń wiejskich z Opolszczyzny spotkały się w CWK

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nysa.naszemiasto.pl Nasze Miasto