Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Zobacz również

Witamy na świecie bocianiątka z Wiciny - relacja z gniazda NA ŻYWO

Witamy na świecie bocianiątka z Wiciny - relacja z gniazda NA ŻYWO

W Nowym Sączu powstanie pomnik ofiar rzezi wołyńskiej? Zbiórka trwa

W Nowym Sączu powstanie pomnik ofiar rzezi wołyńskiej? Zbiórka trwa

Polecamy

Najlepsze promocje na lalki Barbie

Najlepsze promocje na lalki Barbie

Zmiany dla kierowców. Trzeba będzie zdać egzamin

Zmiany dla kierowców. Trzeba będzie zdać egzamin

To będzie burzliwe zakończenie majówki. 5 maja na Opolszczyźnie będą burze z gradem

To będzie burzliwe zakończenie majówki. 5 maja na Opolszczyźnie będą burze z gradem