Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bioagra w Goświnowicach redukuje przykry zapach wokół swojego zakładu. Pomaga w tym... Człowiek-nos

Krzysztof Strauchmann
Krzysztof Strauchmann
Archiwum Bioagry
Prawie 20 milionów złotych wydała firma Bioagra w Goświnowicach pod Nysą na instalacje i urządzenia redukujące przykry zapach, na który narzekali mieszkańcy okolicy. W badaniu ich skuteczności pomaga „człowiek nos”.

W październiku w Zakładzie Produkcji Etanolu w Goświnowicach uruchomiono tzw. utlenianie katalityczne, które znacznie zmniejsza ilość zapachu wydzielanego w czasie fermentacji przerabianej tu kukurydzy.

- Utlenianie katalityczne bazuje na grzałkach elektrycznych dużej mocy. Oba urządzenia są już włączone na stałe do procesu technologicznego. Zostały od razu dopasowane do docelowej wielkości produkcji etanolu, którą zakład osiągnie w przyszłym roku, po zakończeniu trwającego obecnie procesu inwestycyjnego – tłumaczy Morosław Obarski, rzecznik Bioagry.

W połowie roku w zakładzie uruchomiono tzw. absorber, który jest pierwszym elementem systemu redukcji zapachu z fermentacji. Całe rozwiązanie zaprojektowali amerykańscy i polscy specjaliści. Badania laboratoryjne wykazały, że działanie absorbera 20-krotne zredukowało ilość etanolu uchodzącego z kadzi fermentacyjnych. To etanol jest odpowiedzialny za przenoszenie charakterystycznego zapachu odczuwanego w okolicy zakładu, w zależności od warunków pogodowych.

- W sierpniu przeprowadziliśmy dodatkowo badanie olfaktometryczne środowiska zapachowego z udziałem "Człowieka-nosa", czyli osoby o niezwykle wyczulonym zmyśle powonienia – tłumaczy Mirosław Obarski. - Wykazały one, że uruchomienia absorbera ograniczyło odczuwanie zapachu fermentacji do kilkuset metrów wokół firmy.

Kolejne badania z udziałem "Człowieka-nosa" zaplanowane są na listopad, żeby sprawdzić skuteczność kompletnej instalacji. Bioagra chce zaprosić do wspólnego „wąchania” przedstawicieli lokalnych społeczności z wiosek wokół zakładu w Goświnowicach.

Trwają też prace koncepcyjne nad trzecim elementem systemu redukcji zapachu, który pozwoli jednocześnie zamienić ok. 80 proc. dwutlenku węgla powstającego w procesie fermentacji na nowe produkty. Wdrożenie przewidywane jest wstępnie na rok 2021.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Bioagra w Goświnowicach redukuje przykry zapach wokół swojego zakładu. Pomaga w tym... Człowiek-nos - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na nysa.naszemiasto.pl Nasze Miasto