W październiku w Zakładzie Produkcji Etanolu w Goświnowicach uruchomiono tzw. utlenianie katalityczne, które znacznie zmniejsza ilość zapachu wydzielanego w czasie fermentacji przerabianej tu kukurydzy.
- Utlenianie katalityczne bazuje na grzałkach elektrycznych dużej mocy. Oba urządzenia są już włączone na stałe do procesu technologicznego. Zostały od razu dopasowane do docelowej wielkości produkcji etanolu, którą zakład osiągnie w przyszłym roku, po zakończeniu trwającego obecnie procesu inwestycyjnego – tłumaczy Morosław Obarski, rzecznik Bioagry.
W połowie roku w zakładzie uruchomiono tzw. absorber, który jest pierwszym elementem systemu redukcji zapachu z fermentacji. Całe rozwiązanie zaprojektowali amerykańscy i polscy specjaliści. Badania laboratoryjne wykazały, że działanie absorbera 20-krotne zredukowało ilość etanolu uchodzącego z kadzi fermentacyjnych. To etanol jest odpowiedzialny za przenoszenie charakterystycznego zapachu odczuwanego w okolicy zakładu, w zależności od warunków pogodowych.
- W sierpniu przeprowadziliśmy dodatkowo badanie olfaktometryczne środowiska zapachowego z udziałem "Człowieka-nosa", czyli osoby o niezwykle wyczulonym zmyśle powonienia – tłumaczy Mirosław Obarski. - Wykazały one, że uruchomienia absorbera ograniczyło odczuwanie zapachu fermentacji do kilkuset metrów wokół firmy.
Kolejne badania z udziałem "Człowieka-nosa" zaplanowane są na listopad, żeby sprawdzić skuteczność kompletnej instalacji. Bioagra chce zaprosić do wspólnego „wąchania” przedstawicieli lokalnych społeczności z wiosek wokół zakładu w Goświnowicach.
Trwają też prace koncepcyjne nad trzecim elementem systemu redukcji zapachu, który pozwoli jednocześnie zamienić ok. 80 proc. dwutlenku węgla powstającego w procesie fermentacji na nowe produkty. Wdrożenie przewidywane jest wstępnie na rok 2021.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?