Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Magda Gessler zrobiła rewolucję w Opolu. Lokal nazywa się teraz Chrupiąca Kalarepa [ZDJĘCIA]

Mateusz Majnusz
Mateusz Majnusz
Podobnie jak w przypadku innych przeprowadzanych „kuchennych rewolucji” Magda Gessler postawiła na lokalne smaki i gościnną atmosferę. Na talerzach gości ma gościć przede wszystkim oberiba, czyli po śląsku – kalarepa.
Podobnie jak w przypadku innych przeprowadzanych „kuchennych rewolucji” Magda Gessler postawiła na lokalne smaki i gościnną atmosferę. Na talerzach gości ma gościć przede wszystkim oberiba, czyli po śląsku – kalarepa. Mateusz Majnusz
"Kuchenne rewolucje" zawitały do Opola. Popularna restauratorka Magda Gessler zmieniła oblicze Caverna Cafe, która działała przy skrzyżowaniu ulic Horoszkiewicza i Sosnkowskiego. Teraz restauracja nawiązuje do „oberiby”, co w gwarze śląskiej oznacza kalarepę. Z tego powodu nie tylko wystrój lokalu, ale też potrawy związane są z tym zielonym i chrupiącym warzywem. Co jeszcze zmieniła Magda Gessler? Przeczytajcie poniżej.

Kuchenne rewolucje: kiedyś Caverna Cafe, teraz Chrupiąca Kalarepa Bistro

Restauracja należy do małżeństwy Katarzyny i Daniela Czetyrboków, które do Opola przyjechało po siedemnastu latach mieszkania w Wielkiej Brytanii.

- Myśleliśmy, że zaproponujemy w naszym mieście brytyjskie smaki, którymi zajadaliśmy się przez ostatnie lata. Okazało się jednak, że formuła lunchów w Opolu się nie sprawdziła. Jest to za małe miasto, aby restauracja, która znajduje się parę kilometrów od ścisłego centrum, mogła się z tego utrzymać. Co prawda znajdujemy się w otoczeniu firm i biurowców, jednak przez ostatnie miesiące najczęściej zamawiano u nas jedynie kawę – przyznaje w rozmowie z „nto” Katarzyna Czetyrbok.

Z miesiąca na miesiąc rosły jednak zobowiązania finansowe oraz długi. Z tego powodu właścicielka postanowiła poprosić Magdę Gessler o pomoc.

- Była to nasza ostatnia deska ratunku, ponieważ nie mieliśmy już pieniędzy, aby dłużej utrzymywać ten nierentowny biznes. Pojawiały się myśli, aby zamknąć lokal i zająć się czymś innym. I wtedy pani Magda poinformowała nas, że kuchenne rewolucje odbędą się właśnie u nas! – tłumaczy.

Kuchenne rewolucje: Chrupiąca Kalarepa - nowe menu

Podobnie jak w przypadku innych przeprowadzanych „kuchennych rewolucji” Magda Gessler postawiła na lokalne smaki i gościnną atmosferę.

Na talerzach gości ma gościć przede wszystkim oberiba, czyli po śląsku – kalarepa. W menu znajdziemy wariacje Magdy Gessler związane z tym warzywem, a więc m.in. zupę z kalarepy podawaną z oryginalną śmietaną z Olesna, a także pielmieni z kaczki, pieczeń z karkówki wieprzowej w liściach z włoskiej kapusty, podawana z puree z topinamburu oraz surówką z kalarepy czy pstrąg z łowiska Poliwoda.

- Wszystko jest świeże, prosto od lokalnych dostawców i z tej obranej przez panią Magdę ścieżki nie zamierzamy schodzić, a w przyszłości na pewno pojawiać się będą kolejne lokalne dania. Przeszliśmy na piątkę rewolucję i mam nadzieję, że mieszkańcy docenią naszą opolską kuchnię! – dodaje Katarzyna Czetyrbok.

Chrupiąca Kalarepa Bistro znajduje się przy ul. Horoszkiewicza 6 w Opolu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Magda Gessler zrobiła rewolucję w Opolu. Lokal nazywa się teraz Chrupiąca Kalarepa [ZDJĘCIA] - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na nysa.naszemiasto.pl Nasze Miasto