MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kasza z nowego bzu [„kasza” z kwiatów czarnego bzu, przepis...
fot. materiały prasowe Muzeum w Wilanowie

Mięso było luksusem. Dawne przepisy przypominają kuchnię wegańską. Prof. Jarosław Dumanowski zdradza tajniki kuchni staropolskiej

„Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”

Kasza z nowego bzu [„kasza” z kwiatów czarnego bzu, przepis z zaginionego „Kuchmistrzostwa” z ok. 1540 r.]
Przebierz go czyście, aby w nim żadnych robaków nie było, a daj do dojnice, trzy dobrze jako ciasto, a weźmi czystej śmietany do ciasta garca abo do kociełka. Przystaw do ognia, aby wrzało, a rozmocz żemłę abo dwie, daj k temu bzu do dojnice, aby się społem tarło i weźmi jajec dziesięć abo więcej co chcesz, rozbij czyście, a wlej do panwi i mieszaj dobrą chwilę, a gdy chce śmietana wzwierać, wlej tam do dojnice, a mieszaj, przydawszy masła czystego.
Określenie trzy w przepisie oznacza trzyj, a bzu w wersji polskiej brzmiał bru.

Zobacz również

Strzelcy bramek dla Wisły po 33 kolejkach I ligi. Rodado praktycznie królem strzelców

NOWE
Strzelcy bramek dla Wisły po 33 kolejkach I ligi. Rodado praktycznie królem strzelców

Utytułowani medaliści gośćmi AutografExpo w Bydgoszczy - zobacz zdjęcia

Utytułowani medaliści gośćmi AutografExpo w Bydgoszczy - zobacz zdjęcia

Polecamy

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

7 turystycznych pomysłów na Dzień Dziecka. Zachwycające atrakcje dla całej rodziny!

7 turystycznych pomysłów na Dzień Dziecka. Zachwycające atrakcje dla całej rodziny!

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka