Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nutricia będzie produkować w Opolu słodkie desery w tubkach. Nowa hala w fabryce

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Nowy wydział deserków w tubkach otwarto oficjalnie w opolskich zakładach firmy Nutricia.
Nowy wydział deserków w tubkach otwarto oficjalnie w opolskich zakładach firmy Nutricia. Edyta Hanszke
Firma oficjalnie zaprezentowała wybudowany od podstaw piąty wydział produkcyjny w opolskich zakładach. - Planujemy produkcję w wysokości ponad 4 tysięcy ton rocznie - powiedział Andrzej Drosik, dyrektor Nutricii w Opolu.

Wydział ruszył w marcu i do tej pory wyprodukowaliśmy 1700 ton deserków, które trafiają na rynek polski, ale też do Włoch, Francji i Wielkiej Brytanii.

- Na przyszły rok mamy zakontraktowaną produkcję na poziomie 3400 ton, więc dynamika jest bardzo duża - mówił Andrzej Drosik, dyrektor zakładów produkcyjnych Nutricii w Opolu podczas poniedziałkowego oficjalnego otwarcia nowego wydziału.

W nowej hali Nutricii będą produkowane deserki w tubkach

- To pierwszy taki wydział w fabrykach naszej grupy. Dotychczas deserki w tubkach były robione na nasze zlecenie przez firmy zewnętrzne - podkreślił dyrektor Drosik.

Ciekawostką jest, że prowadzony w opolskiej fabryce w marcu rozruch sprowadzonych z Lombardii maszyn firma przeprowadzała bez fizycznego udziału techników z Włoch, za to korzystając z ich zdalnej pomocy.

Odpowiedzialna za ten projekt Sylwia Gałęzyka zwróciła uwagę na szybkie tempo tej inwestycji (9 miesięcy), realizowanej przez opolską firmę Baumar we współpracy z 30 podwykonawcami.

Nowy budynek ma 1450 metrów kwadratowych powierzchni. Na parterze jest linia produkcyjna, na piętrze - zaplecze socjalne.

- Projekt został przygotowany z myślą o możliwej szybkiej rozbudowie pod nową linię produkcyjną - zapowiedziała Sylwia Gałęzyka.

Wydział jest w dużej mierze zautomatyzowany, a właśnie trwają prace nad wprowadzeniem robotów do ostatniego etapu - pakowania.

Jak podała Anna Zawadzka, dyrektor d.s. rozwoju produktu w opolskiej Nutricii, w nowym wydziale produkowane jest 114 produktów z 21 smaków: deserów owocowych, mlecznych (z dodatkiem jogurtów lub serków) oraz zbożowych (z ziarnami). - Obecnie trafiają do 14 krajów w Europie, a wkrótce planujemy też eksport do Argentyny - mówiła.

Mateusz Jeżyk, dyrektor d.s. produkcji, dodał, że obecnie w wydziale deserków w tubkach przez 5 dni w tygodniu powstaje 150 tys. ton wyrobów na dobę, a od listopada produkcja będzie prowadzona przez 7 dni.

Do uruchomienia tej produkcji Nutricia zwiększyła zatrudnienie o 40 osób i obecnie załoga liczy 740 pracowników.

5 wydziałów w opolskiej Nutricii

Na koniec roku w opolskiej firmie ma zakończyć się budowa magazynu wysokiego składowania na 6 tys. palet, co jest związane z rozwojem przepakowywania produktów. Dotychczas Nutricia robiła to na niewielką skalę, na rynek polski.

Po oddaniu magazynu ma to robić także na inne rynki europejskie. Budowany od marca przez firmę Adamietz magazyn ma być gotowy w grudniu, a w związku z jego oddaniem zatrudnienie ma wzrosnąć o kolejne kilkanaście miejsc pracy.

Zakłady Produkcyjne Nutricia w Opolu zajmują obszar 13 ha, w 5 wydziałach działa 9 linii produktów gotowych i 3 linie półfabrykatów. Powstają w nich 1300 rodzajów wyrobów dla niemowląt i małych dzieci: mlek, kaszek, obiadków, deserków.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nutricia będzie produkować w Opolu słodkie desery w tubkach. Nowa hala w fabryce - Opole Nasze Miasto

Wróć na nysa.naszemiasto.pl Nasze Miasto