MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bluszczyk kurdybanek to również roślina, która jest zarówno...
fot. Katarzyna Laszczak

Potrawy z dzikich roślin. Sprawdzone przepisy na dania z „chwastów”. Zupa z pokrzyw, sałatka z fiołków, omlet z podagrycznikiem i nie tylko

Kaszotto z pieczarkami i kurdybankiem

Bluszczyk kurdybanek to również roślina, która jest zarówno ozdobą grządek, jak i chwastem. Jest przy tym naprawdę zdrowa. Rozrasta się szybko, co sprawia, że jest świetną rośliną okrywową, ale i nieproszonym gościem w innych uprawach. Kurdybanek ma bardzo wyrazisty zapach i smak – żywiczno-balsamiczny, więc nie potrzeba go wiele. W naszej potrawie wystąpił jako dodatek, ale nadał jej fantastyczny posmak. A potrawa to kaszotto z niepalonej kaszy gryczanej (na znacznie łagodniejszy smak, niż prażona).

Przygotowanie
Gotujemy kaszę gryczaną. Podsmażamy delikatnie grzyby i cebulę, następnie łączymy na patelni z kaszą. Na końcu dodajemy świeży kurdybanek. Warto pamiętać, że jakiekolwiek suszone zioła dodaje się na początku smażenia - do oleju na patelni, bo tłuszcz wydobędzie smak, natomiast świeże dodaje się na końcu, wtedy ich aromat jest najsilniejszy.

Potrawa smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu.

Zobacz również

Niedziela nad zalewem Borki. Wielu radomian na spacerze [ZDJĘCIA]

Niedziela nad zalewem Borki. Wielu radomian na spacerze [ZDJĘCIA]

Fotograf ze Szczecina zatrzymuje niezwykłe obrazy używając… mikroskopu

ROZMOWA
Fotograf ze Szczecina zatrzymuje niezwykłe obrazy używając… mikroskopu

Polecamy

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie