Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Te przepisy na nalewki z malin, wiśni i derenia trzeba znać. Jesień to dobry czas na zrobienie własnej nalewki

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Do nalewek niekiedy dołącza się dodatki, np. sok cytryny, miód, goździki czy laskę wanilii.
Do nalewek niekiedy dołącza się dodatki, np. sok cytryny, miód, goździki czy laskę wanilii. 123rf
Przy wiejskiej drodze albo w lesie czy własnym ogródku można znaleźć prawdziwe skarby do wykorzystania w nalewkach. Przepisy są dość proste, choć przyda się nieco cierpliwości. Będzie tanio, zdrowo i smacznie. Owoce dojrzewające w środku lata i jesienią znakomicie sprawdzają się do przygotowania zdrowotnych nalewek. Którą zatem przygotujesz? Nalewkę z dzikiej róży, leśnych malin czy czarnego bzu? Są i takie owoce, które koniecznie najpierw trzeba przemrozić. Przepisy na nalewki, które podpowiadamy, uwzględniają zarówno owoce z przydomowych sadów, poboczy dróg, jak i pobliskich lasów. Możesz je łączyć.

Spis treści

Lato jeszcze pełni i już teraz zaczął się sezon na przygotowywanie nalewek. Powstają te z malin, wiśni czy porzeczek, za chwilę będzie wysyp jeżyn. Dereniówka, aroniówka, nalewka z jarzębiny, jałowca, a może czeremchy? Którą przygotujesz w tym roku? Przełom lata i jesieni to doskonały czas na przygotowywanie przetworów, soków i nalewek. Owoce są znakomitym źródłem witamin, sprawdzają się jako dodatek do herbaty, gdy odczuwamy pierwsze objawy przeziębienia.

Nalewki na jesień. Z czego w sierpniu i wrześniu można zrobić nalewkę?

Czasem wystarczy przejść się wiejską drogą albo zajrzeć do lasu, by zebrać owoce nadające się do nalewki. Będą to na przykład (w różnych okresach lata i jesieni):

  • dzika róża
  • jarzębina
  • aronia
  • jeżyny
  • maliny
  • czeremcha amerykańska
  • młode pędy sosny
  • poziomki
  • dereń
  • śliwka
  • tarnina

Przepis na nalewkę. Niektóre owoce warto zamrozić

Są owoce, które w pierwszej kolejności wymagają, by je zamrozić. Aronię wystarczy na dobę, ale na przykład dereń, owoce tarniny czy jarzębina w zamrażalniku powinny spędzić do 2 tygodni. Mrożenie sprawi, że pozbędziemy się cierpkiego, gorzkiego posmaku.

Owoce opłucz, a następnie osusz i zamknij w woreczku strunowym. Tak przygotowane mą być poddane mrożeniu i potem będą gotowe do dalszych działań.

Jak zrobić nalewkę? Przepis jest podobny dla niemal wszystkich owoców

  • Owoce (świeże lub rozmrożone) umieszczamy w duży słoiku i zalewamy je spirytusem lub wódką. Odstawiamy na 5-6 tygodni, poruszamy słoikiem co kilka dni. Po tym czasie zlewamy płyn.
  • Teraz czas przygotować kolejną część naszej nalewki. Pozostałe po zlaniu płynnej części owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy na tydzień.
  • Po rozpuszczeniu cukru w słoiku z owocami utworzy się gęsty syrop. Dołączamy go do wcześniej zlanego płynu. Takie połączenie odstawiamy na ok. 3 miesiące.
  • Następnie przefiltrowaną nalewkę (można przelać przez tkaninę ułożoną na sitku), rozlewamy do butelek. Po kolejnych 3 miesiącach domowej roboty nalewka powinna być gotowa.

Przepisy na leśne specjały można znaleźć w publikacji Lasów Państwowych: "Dobre z lasu, czyli natura od kuchni" <--- jest dostępna online.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Te przepisy na nalewki z malin, wiśni i derenia trzeba znać. Jesień to dobry czas na zrobienie własnej nalewki - Strefa Agro

Wróć na nysa.naszemiasto.pl Nasze Miasto