Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szybki piernik na dużą blachę. Sprawdź przepis na miękki i wilgotny piernik na święta. Kluczowy jest jeden popularny składnik

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sprawdź prosty przepis na piernik z przecierem jabłkowym. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sprawdź prosty przepis na piernik z przecierem jabłkowym. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Błyskawiczny i pyszny piernik, który nie wymaga leżakowania. Mam dla ciebie niezawodny przepis na miękki i aromatyczny piernik, który jest prosty do zrobienia. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza popularnemu składnikowi - przecierowi z jabłek. Dzięki niemu ciasto jest ekstra wilgotne i smakuje rewelacyjnie. Sprawdź, jaki jest pyszny i wypróbuj przepis na szybki piernik.

Spis treści

Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku, pachnący miodem i dużą ilością przypraw korzennych. Jest to placek niezwykle trwały, przechowywany dawniej nawet przez kilka lat. Wymaga także leżakowania, tzn. po upieczeniu jest twardy i można go jeść dopiero po kilku dniach.

W galerii możesz zobaczyć przygotowanie piernika z przecierem jabłkowym krok po kroku

Mam dla ciebie przepis na piernik, który nie wymaga leżakowania, możesz go jeść zaraz po wykonaniu. Jest wilgotny i miękki dzięki dodatkowi przecieru jabłkowego. Jeśli robisz domowy przecier jabłkowy, to zacznij od umycia i obrania ok. 5 jabłek, pokrój je na kawałki i umieść w garnku, dolej 2 łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 20 min. Wystudź.

Ciasto jest także bardzo proste w wykonaniu. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i zajmuje to tylko kilka minut

Przepis na szybki piernik z przecierem jabłkowym

Czas wykonania: przygotowanie ciasta - ok. 10 minut, pieczenie - ok. 45 minut.
Porcja: na dużą blachę.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka oleju,
  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki przypraw korzennych,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka przecieru jabłkowego,
  • polewa czekoladowa: 100 g masła, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody, ½ szklanki cukru, 6 kostek czekolady gorzkiej lub deserowej.

Jak zrobić szybki piernik?

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy korzenne, kakao i cukier oraz miód.
  2. Do osobnego naczynia wbij jajka, roztrzep je widelcem i dodaj olej.
  3. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj przecier jabłkowy i całość ponownie wymieszaj.
  5. Piecz ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 45 minut.
  6. Zrób polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i umieść na małym ogniu, mieszaj do zagotowania, wystudź.
  7. Gotowy piernik po wystudzeniu polej polewą.

Smak piernika możesz także wzbogacić np. posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!

Czytaj także: Najprostszy przepis na piernik świąteczny

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szybki piernik na dużą blachę. Sprawdź przepis na miękki i wilgotny piernik na święta. Kluczowy jest jeden popularny składnik - Strona Kuchni

Wróć na nysa.naszemiasto.pl Nasze Miasto