Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Centrum Produktu Lokalnego odbyły się warsztaty w duchu zero waste. Uczestnicy uczyli się m.in. tradycyjnego gotowania

Anna Gryglas
Anna Gryglas
Wideo
od 16 lat
Lokalna Grupa Działania Nyskie Księstwo Jezior i Gór zorganizowała w siedzibie Centrum Produktu Lokalnego warsztaty gotowania zero waste.

Marnowanie żywności jest ważnym i globalnym problemem. Z danych Banku Żywności wynika, że w Polsce wśród najczęściej marnowanych produktów są: pieczywo, wędliny, owoce, warzywa oraz nabiał.

Jak to się dzieje, że te produkty trafiają najczęściej do kosza?

Głównym powodem marnowania jedzenia jest często brak wiedzy na temat jak planować i dobrze robić zakupy, jak czytać etykiety czy prawidłowo przechowywać produkty spożywcze.
O tym jak z szacunkiem traktować jedzenie i przy okazji tworzyć kulinarne arcydzieła mówił w Centrum Produktu Lokalnego.

Spotkanie i warsztaty prowadził Kamil Klekowski, mistrz w zawodzie kucharz, aktywny zawodowo szef kuchni. Gotowanie to jego pasja, którą lubi się dzielić z innymi. Poprzez pokazy kulinarne, warsztaty gastronomiczne, eventy, live-cooking oraz prelekcje pokazuje jak można wykorzystywać regionalne produkty oraz dlaczego warto po nie sięgać.

W Nysie uczestnicy warsztatów poznali ideę zero waste oraz fakty i mity na temat gotowania bez resztek.

Wszyscy uczestnicy zajęć otrzymali też certyfikaty.

Przy okazji wydarzenia w Centrum Produktu odbył się także pokaż ginących zawodów.

Warsztaty odbyły się w ramach operacji pn.” Wpływ Produktów Lokalnych na rozwój obszarów wiejskich”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nysa.naszemiasto.pl Nasze Miasto